Streat Helsinki kasvaa ja kehittyy: luvassa viikon katuruokajuhla

food truckKaturuokavallankumouksen viime vuonna käynnistänyt Streat Helsinki riemastuttaa jälleen maaliskuista kaupunkia katuruoalla. Ilmiö laajenee viikon mittaiseksi ja keskittyy herkuttelun lisäksi katuruokailun kehittämiseen, toimijoiden tukemiseen, grillikioskeihin sekä lähiöihin liikkumiseen. Streat Helsinki järjestetään 16.–22.3.2015 ja SUBURBS-lähiökiertue starttaa jo 21.2.2015.

Streat Helsingin tavoitteena on edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta. Se näkee katuruoan ja sen tekijät osana ruokakulttuuria, osana elinkeinoelämää ja osana elävää, kaupunkilaisia sekä matkailijoita kiinnostavaa kaupunkia. Viime vuonna kaksipäiväisen Streat Helsingin päätteeksi Helsingille soviteltiin jo uutta roolia maailman suurimman ruokatrendin edelläkävijänä. Vuonna 2015 katuruokavallankumous jatkaa evoluutiotaan.

Streat Helsinki EATS laajenee kaksipäiväiseksi 21.–22.3.

Vuonna 2014 Streat Helsinki EATS -festivaali keräsi 20 000 ihmistä ja katuruoka-annoksia myytiin päivän aikana yhteensä 25 000. Nyt festivaali kasvaa kaksipäiväiseksi ja Torikortteleihin sijoittuva tapahtuma-alue laajenee Senaatintorin suuntaan. Streat Helsinki EATS -katuherkuttelu järjestetään lauantaista sunnuntaihin 21.–22.3. kello 11–19.

– Katuruoan määritelmä on laaja, mutta tänä vuonna käsitettä toivotaan mieluummin syvennettävän kuin levennettävän. Haastamme katuruokayrittäjät maistattamaan yleisöllä  jotain uutta ja tarjoamme kävijöille monta syytä syödä koko viikonlopun ajan kadulla, kertoo Streat Helsinki EATSin tuottaja Anna Pakarinen Torikortteleista.

Festivaalin kymmenet katuruokakeittiöt ja ruokalistat julkaistaan lähempänä tapahtumaa. Luvassa on entistä laajempi, kovempi ja kansainvälisempi tekijäjoukko. Myyntipaikkojen haku on auki osoitteessa www.streathelsinki.com vielä sunnuntaihin 22. helmikuuta asti.

Streat Helsinki SUBURBS 21.2.–14.3.

Varaslähtö katuruokajuhlaan otetaan jo helmikuun puolella. Streat Helsinki SUBURBS on ulos Helsingin keskustasta suuntaava kiertue, joka esittelee katuruoan ilosanomaa neljänä lauantaina Helsingin lähiöissä. Ruokarekat saapuvat Malmille 21.2., Kontulaan 28.2., Vuosaareen 7.3. ja Lauttasaareen 14.3.2015.

– Katuja ja kaupunki- sekä ruokakulttuuria on kaikkialla. Kun meillä kerran on liikkumaan tarkoitetut ruokarekat, miksi emme lähtisi juhlimaan katuruokaa myös lähiöihin? Ruoalla on ihmeellinen voima koota ihmisiä yhteen ja levittää hyvää mieltä, tietenkin haluamme tehdä tätä mahdollisimman laajasti, kertoo Streat Helsingin projektipäällikkö Nina Ruotsalainen.

Streat Helsinki SUBURBSin mukana liikkuu kolmesta neljään ruokarekkaa ja luvassa on myös lisäyksiä sekä yllätyksiä. Kiertueen tarkempi aikataulu ja ajantasaiset tiedot löytyvät osoitteesta www.streathelsinki.com sekä Facebook-tapahtumasta.

Streat Helsinki WORKSHOPS 16.–20.3.

Vuonna 2014 Streat Helsinki TALKS kokosi kotimaiset ja kansainväliset katuruoan ystävät yhteen keskustelujen äärelle. Tänä vuonna siirrytään sanoista tekoihin ja Streat Helsinki WORKSHOPS valtaa Teurastamon tilat viiden päivän ajaksi 16.–20.3. Luvassa on ohjelmaa niin ammattilaisille kuin aiheesta muuten kiinnostuneille.

Työpajoissa sekä keskustellaan, maistellaan ja laitetaan esiliinat päälle. Katuruokavallankumouksen evoluutioon tutustutaan yhdessä viranomaisten, katuruokatoimijoiden ja tapahtumajärjestäjien kanssa, ja ruokarekoista haaveilevat saavat käytännön vinkkejä. Muita herkullisia teemoja ovat esimerkiksi hyönteiset tulevaisuuden katuruokana ja ruokafillarit.

Streat Helsinki WORKSHOPSiin saapuu myös katuruoka-ammattilaisia maailmalta. Berliinin Street Food Thursdayn, Breakfast Marketin, The Bar Marketin sekä monen muun tapahtuman perustaja Kavita Meelu on innoissaan Streat Helsingistä ja saapuu paitsi kertomaan Berliinin menosta niin myös tutustumaan täkäläiseen toimintaan. San Francisco Street Food Festivalia luotsaavan La Cocina -yhteisön Geetika Agrawal tulee antamaan katuruoan tulevaisuuskartoituksen ja supersuosittua turkkilaista kokkiohjelmaa vetävä Arda Türkmen todistaa, että turkkilainen katuruoka on muutakin kuin kebabia. Oman kuvausryhmänsä kanssa saapuva Arda ja  levittää helsinkiläistä katuruoan ilosanomaa myös kotimaahansa.

Streat Helsinki WORKSHOPS -ohjelma julkistetaan Streat Helsingin verkkosivuilla viikon 9 loppuun mennessä. Ennakkorekisteröityminen pääsääntöisesti maksuttomiin tapahtumiin käynnistyy samanaikaisesti.

Streat Helsinki NIGHT BITES ja Streat Helsinki PARTIES

Katuruokailuun liittyy olennaisesti myös yöruoka, jota Helsingissä tarjoavat muiden muassa lukuisat grillit ja kioskit. Streat Helsinki pohtii tänä vuonna kioskien merkitystä sekä roolia kaupungin ruokaketjussa ja tavoilleen uskollisena vie keskustelun myös konkretiaan. Kioskiruokaan tartutaan erityisesti Streat Helsinki NIGHT BITES -illassa 19.3.

– Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia on osoitus siitä, että kaupunki voi toimia ruokakulttuurin edistäjänä ketterästi ja innovatiivisesti. Kaupungin omistamien kioskien ja kioskipaikkojen nykyiset vuokrasopimukset päättyvät syyskuun loppuun ja edessä on näitä kioskeja koskeva kilpailutus. Streat Helsinki haluaa auttaa kaupunkia tekemään hyviä päätöksiä ja kannustaa säilyttämään yrittäjien monimuotoisuuden näissäkin katukeittiöissä, kertoo Helsingin ruokakulttuuristrategian vetäjä Timo Santala.

Yöruoka kulkee käsi kädessä juhlimisen kanssa. Streat Helsinki PARTIES ilahduttaa kaupunkilaisia tänäkin vuonna. PARTIES- ja NIGHT BITES -ohjelmat julkistetaan tapahtuman verkkosivuilla ja Facebook-tapahtumissa.

Streat Helsingin pääjärjestäjät ovat Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia, Torikorttelit ja Teurastamo. Pääyhteistyökumppanina mukana on Maa- ja metsätalousministeriö ja muina yhteistyökumppaneina Visit Helsinki ja Helsingin Kaupungin Rakennusvirasto.

Streat Helsinki 2014 faktat

  • Streat Helsinki 2014 järjestettiin kaksipäiväisenä 21.–22.3.2014
  • Streat Helsinki 2014 sisälsi kolme kokonaisuutta: TALKS, EATS ja PARTIES
  • Streat Helsinki TALKS keräsi 500 koti- ja kansainvälistä vierasta ja nousi kansainväliseksi keskustelunaiheeksi ja esimerkiksi
  • Streat Helsinki PARTIESiin osallistui 500 juhlijaa todistamaan katuruoka- ja fine dining -kokkien yhteistyötä
  • Streat Helsinki EATS kokosi 37 katukeittiötä Torikortteleihin, kävijöitä oli 20 000 ja katuruoka-annoksia myytiin 25 000
  • Streat Helsinki 2014 näytti, että hyvä katuruoka tukee koko elinkeinoa
  • Streat Helsinki 2014 kehitti kaupunkikulttuuria
  • Streat Helsinki 2014 kehitti Helsingin kansainvälistä mainetta
  • Katuruokakulttuuri muuttui pysyvästi: katuruokarekat ovat näkyvä osa kaupunkia
  • Lue koko loppuraportti täältä: www.streathelsinki.com/press