Streat Helsinki 2015 jatkoi katuruoan voittokulkua

Kuuden ruokarekan kanssa toteutettu neljän viikon lähiökiertue, viiden grillikioskin kanssa lanseerattu Snägärien yö, yksitoista työpajaa 40 vetäjän voimin sekä 66 katuruokayrittäjän tähdittämä kahden päivän katuruokafestivaali. Streat Helsinki 2015 kasvoi toisena vuotenaan yksitoistapäiväiseksi kokonaisuudeksi, joka keräsi yhteen reilusti yli 30 000 katuruoan ystävää ja jonka aikana myytiin yhteensä lähes 55 000 katuruoka-annosta. Streat Helsinki järjestettiin 16.–22.3.2015 ja sitä edeltänyt lähiökiertue 21.2.–14.3.

– Katuruoka ja sen tekijät ovat osa kaupungin ruokaketjua, osa elinkeinoelämää ja osa elävää, kiinnostavaa kaupunkia. Streat Helsinki on osoittanut arvonsa kaupungille ja siitä on kahdessa vuodessa kasvanut paitsi kaupunkilaisten viihtyvyyttä lisäävä kokonaisuus, myös tärkeä alan yrittäjien kohtauspaikka ja toimintaedellytysten kohentaja. Jo alkujaan kansainväliseksi rakennettu tapahtuma kiinnostaa myös matkailijoita. Streat Helsinki on osa Helsingin ruokakulttuuristrategiaa, ja hieno osoitus siitä millainen merkitys ruoalla ja ruoka-alan yrittäjillä kaupungille on, Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen tiivistää.

Streat Helsinki on myös noussut kansainvälisten katuruokafestivaalien kärkikastiin. Työpajoissa nähtiin lukuisia kansainvälisiä tähtiä sekä lavalla että yleisön joukossa ja kaksipäiväisen katuruokafestivaalin keittiöiden lukumäärä hipoo jo San Francisco Street Food Festivalin lukemia. Helsingissä pääsi maistelemaan paitsi suomalaisia makuja niin myös Tukholman, Berliinin, Moskovan, Malmön ja Tallinnan katukeittöiden antia. Viikon aikana Suomen katuruokakentällä otetut edistysaskeleet inspiroivat kansainvälisiä vieraita, ja esimerkiksi grillikioskeihin kiinnitetty huomio innosti kokeilemaan vastaavaa myös muualla.

Streat Helsingin jatko on avoin mutta varma

Streat Helsinki kasvoi tänä vuonna uusiin mittasuhteisiin. Viime vuoden kaksipäiväinen katuruokakokoontuminen muuttui yksitoistapäiväiseksi katuruokajuhlaksi, joka tarkasteli alaa monelta eri suunnalta. Viikon aikana lähes 100 kotimaista ja kansainvälistä katuruokayrittäjää oli tavalla tai toisella tekemisissä keskenään sekä virkamiesten ja asiakkaiden kanssa.

Streat Helsingin jatko on varma mutta vuoden 2016 muodosta ei ole vielä tehty päätöstä.

– Streat Helsinki ja monet muut ruokatapahtumat ovat osoittaneet arvonsa kaupunkilaisten viihtyvyyden ja Helsingin vetovoiman parantajina. Kaupungin kannattaa panostaa niihin myös jatkossa. Streat Helsinki oli vuonna 2014 kaksipäiväinen ja tänä vuonna toimintaa oli kaikkiaan 11 päivänä. Tapahtumakokonaisuus on hyvä pitää ketteränä ja kuunnella alan sekä kaupunkilaisten tunnelmia seuraavaa vuotta silmällä pitäen, Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategi Timo Santala toteaa.