Kaikkien aikojen katuruokafestari Torikortteleissa

Kuva: Maija Astikainen.
Kuva: Maija Astikainen.

Helsingin uusi katuruokakarnevaali Streat Helsinki järjestetään 21.–22.3.2014. Kokonaisuuden näkyvin tapahtuma, Streat Helsinki EATS, valtaa Helsingin ydinkeskustan Torikorttelit ruokarekoilla, kärryillä ja ruokakojuilla lauantaina 22.3.2014 klo 11-19.

”Mukulakivikadut tärisevät, vanha kaupunki on täynnä uutta elämää ja ruoan tuoksu leviää koko kaupunkiin kun ruokarekat saapuvat Helsinkiin. Kaupungintalon edessä grillataan burgereita ja Havis Amandalla voi nauttia ensiluokkaisia herkkuleipiä. Luvassa on upea kansainvälinen katuruokakarnevaali”, Streat Helsinki EATSista vastaavien Torikortteleiden kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer riemuitsee.

Yli kolmekymmentä katukeittiötä näyttää mallia uudelle ruokakaupungille

Streat Helsinki EATS kerää katukeittiöiden pioneerit tiiviille festivaalialueelle ja tarjoaa yleisölle ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä maistamaan paikan päällä valmistettuja herkkuja. Alueelle on vapaa pääsy ja tapahtumaan odotetaan 10 000 kävijää.

Streat Helsinki EATSin myyntipaikkoja haettiin avoimella haulla ja pääosa tapahtuman katukeittiöistä on nyt julkistettu. Luvassa on vielä muutama julkistus ja kenties yllätyskin.

Tukholmasta laivaan hyppäävät Curbside SthlmFred’s Food TruckBon Coin Food Truck sekä Boardwalk Street Food ja Tallinnasta saapuu Salt-ravintolan oma katuruokakeittiö. Luvassa on naapureidemme kehuttuja herkkuja pulled porkista quesadilloihin ja chipotlesta ranskalaisen keittiön herkkuihin. New Yorkista Helsinkiin paluun tekee keittiömestari Petteri Luoto, jonka keittiön kivijalkana toimii japanilainen hiiligrilli ja mausteet puolestaan tulevat ympäri maailman Shanghaista Nashvilleen. Myös Streat Helsinki TALKSiin puhujaksi saapuva Kapkaupungin ruokavaunupioneeri, katuruokafanien innoittaja ja idoli Luca Castiglione kokkaa festareilla.

Kotimaisia katuruokasankareita edustavat muiden muassa meksikolaisia erikoisuuksia valmistava Cholo, brittiläisen katuruokakulttuurin lähettiläät Fisu & Ranet, Ninja Sarasalon johdolla katukokkaava Soul Mama’s Kitchen ja kokeellisen katukeittiön pioneeri EWÄS. Paikalle jyrää myös grilliruoan mestareita kuten BBQ on Wheels ja kasviruokailijoita ilahduttaa muiden muassa SoiSoiSaku Salo ajaa keltaisen koulubussinsa Seinäjoelta Helsinkiin ja Tarmo Wasenius saapuu Joensuusta körpäköidensä kanssa.

Myös osa Torikortteleiden omista ravintoloista on kokeilemassa katuruokamyyntiä. Koko Bryggeri Helsingin piha valjastetaan festivaalin sykkiväksi sydämeksi, jossa voi suuhunpantavan lisäksi tutustua myös panimotuotteisiin.

”Järjestämme kaikille mahdollisuuden tutustua siihen, mitä katuruoka on vuonna 2014 ja mihin ollaan menossa. Katuruoka on tärkeä osa kaupunkia ja haluamme järjestää katuruokayrittäjille mahdollisuuden verkostoitua, saada vauhtia yrittäjyyteen ja toisaalta kannustaa kaupunkeja tekemään hyviä päätöksiä katuruokailun kehittämiseen liittyen”, Peggy Bauer jatkaa.

TALKS ja PARTIES lämmittävät tunnelman perjantaina 21.3.

Streat Helsinki TALKSin kaltaista katuruokakonferenssia ei pohjoisella pallonpuoliskolla ole ennen nähty. Gastro Helsinki -messujen yhteydessä perjantaina 21.3.2014 järjestettävä konferenssi tuo yhteen satoja katuruoan puolestapuhujia, tekijöitä, tykkääjiä ja aiheesta kiinnostuneita. Konferenssin ennakkorekisteröityminen on parhaillaan käynnissä verkkosivuilla www.streathelsinki.com. Maksuttomaan konferenssiin on rajallinen määrä paikkoja.

Katuruokavallankumouksen iltajuhla Streat Helsinki PARTIES vietetään perjantaina 21.3. klo 19-02 Teurastamolla ravintola Kellohallissa. Liput sisältävät illan ohjelman sekä keittiövelhokaksikko Sasu Laukkosen ja Richard McCormickin suunnitteleman katuruokamenun. Liput toimituskuluineen alkaen 38 euroa Tiketistä.

ULKOMAISET KATUKEITTIÖT:

Bon Coin
Bon Coin saapuu iloksemme Tukholmasta ja tarjoaakin autenttista ranskalaista katuruokaa eli makeita kreppejä, crêpes! Ja suolaisia, galettes! Oh oui! Jos rakastut Bon Coinin keittiövaunuun, vintagemalliseen Citroen Hvaniin, jututa omistajia, he saattavat tietää mistä löydät itsellesi vastaavan.
www.boncoin.se

Fred’s Food Truck
Fred’s Food Truck tarjoilee USA:sta inspiroituneita täytettyjä leipiä ja quesadilloja. Fredin punavalkoinen ruokarekka löytyy yleensä jostain Tukholman kantakaupungin kaduilta.
www.fredsfoodtruck.se

Curbside Sthlm
Mustanpuhuva burgerirekka Curbside kokkaa korkealaatuisia lihaleipiään Tukholman kaduilla, ja nyt onneksemme myös Streat Helsinki EATSissä!
http://curbside.se/

Boardwalk Streetfood, Stockholm
Ruotsalaista katuruokaa tarjoilee niin ikään myös Boardwalk Streetfood: Chiliä, possua, kalaa, kasvista, suoraan Tukholman kaduilta.
www.facebook.com/boardwalkstreetfoodstockholm

Salt
Salt on Tallinnassa sijaitseva klassinen bistrotyylinen ravintola, joka panostaa paikallisesti tuotettuihin, tuoreisiin kausituotteisiin, ja kokeilee mielellään jännittäviä makuja maailmalta. Nyt ravintola pakataan laivaa ja uidaan festarivieraiden iloksi!
www.saltrestoran.ee

Luca Castiglione (Cape Town Food Trucks)
Kapkaupungin ruokavaunupioneeri, kaikkien katuruokafanien innoittaja ja idoli, Luca Castiglione, paitsi esiintyy Streat Helsinki TALKS -konferenssissa, myös kokkaa festareilla!
Lue Lucasta enemmän http://streathelsinki.com/talks/puhujaesittelyt/
www.capetownfoodtrucks.co.za

KOTIMAISET KATUKEITTIÖT:

B-Smokery
Vuonna 2011 kuusi rohkeaa miestä päätti käyttää kaiken vapaa-aikansa savustamiseen. Nyt B-Smokery löytyy Helsingin Teurastamon alueelta, ja kaiken oppiretkien jälkeen tarjoaa yksinkertaisen maukasta, hitaasti kypsennettyä, perinteistä BBQ -ruokaa.
www.bsmokery.fi

BBQ BUS
Tämä 11-metrinen Ameriikan ihme ajaa Seinäjoelta saakka Helsinkiin. Kyseessä on täysmittaisesta, amerikkalaisesta koulubussista rakennettu, liikkuvaksi elintarvikehuoneistoksi hyväksytty mobiilikeittiö. Omistaja väittää auton olevan sama, jolla Bart ja Lisa kulkivat aikoinaan kouluun. Streat Helsinki EATSissa keittiö valmistaa rehellistä ja sielukasta barbeque -sapuskaa. Erittäin väkevän asenteen ilmentymä.

Street Gastro
Street Gastro tarjoaa premium-”sänkkäreitä” eli huolella koottuja täyteleipiä ja oheisherkkuja. Street Gastron omistajat ovat ansainneet kannuksensa muun muassa Chez Dominiquessa, G.W. Sundmansilla, Olossa ja Pure Bistrossa. Nyt heillä on tähtäimessään -ei mikään vähempi, kuin suomalaisen ruokakulttuurin mullistus. Street Gastron vaunu oli viime kesän parkissa Torikortteleissa ja nyt heillä on kahden rundaavan vaunun lisäksi kivijalkakeittiö Vaasankadulla.
www.streetgastro.fi

EWÄS
EWÄS-katukeittiö starttasi kokeellisena ruoka- ja pakkausmuotoilun kokonaisuutena usean eri kulttuuri- ja muotoilutapahtuman yhteydessä. Hankkeen lähtökohtana ovat lähellä tuotetut raaka-aineet, ekologiset materiaalit sekä kestävät kaupunkien elämää parantavat ratkaisut. Tarkoituksena on luoda alkusysäys suomalaiselle katuruokakulttuurin kehittämiselle kotimaisin voimavaroin.
www.ewas.fi

Social Food Street
Social Food ravintola- ja cateringyritys on vuoden 2012 Masterchef voittajan Mika Tuomosen rakkauslapsi. Social Foodin STREET -kokoonpano on vieraillut useissa Torikortteleiden ruokatapahtumissa. Social Food kokkaa suurella sydämellä ja pirun kekseliäästi. Jutustelu onnistuu ohessa.
www.socialfood.fi

Cholo
Cholon särmät maut ammentavat meksikolaisesta katukeittiöstä ja myös maan perinteisemmästä ruokakulttuurista. Cholo ja sen emoravintola Patrona ovat käsitteitä kaupungin meksikolaisimman ravintolatarjonnan ytimessä. Asiakkkaita kohdellaan kuin kotiin kutsuttuja vieraita.
www.patrona.fi

Fafa’s
Fafa’s tarjoaa maan parhaita falafeleja. Ennen Fafa’sia piti aidon falafelin himossa melkeinpä varata lennot. Nykyään pyöryköitä jonotetaan jo kolmessa eri pisteessä Helsingissä. Ilmasto ja ihmiset kiittävät.
www.fafas.fi

Tortilla House
Unohda tex mex ja maista Tortilla Housen Fresh Mex. Liikkuvasta taco-truckista tarjoillaan pehmeän tuliset burritot, tacot ja fajitakset.
www.tortillahouse.fi

Körpäkkä
T:mi Körpäkkä ja Tarmo Wasenius pakkaa autonsa Pohjois-Karjalassa ja ajaa Joensuusta saakka esittelemään eteläläisille sellaiset kenttäkeittiön helmet kuin saslikki ja körpäkkä.

Texas BBQ
Texasilaisen barbecuen syvimpään ytimeen sukeltaa TexasBBQ. Tämä tiimi lähestyy lihan maustamista ja kypsentämistä erikoismaininnan ansaitsevalla intensiteetillä ja suorastaan filosofisiksi käyvin pohdinnoin. Raaka-ainetuntemuksen ja kulttuurihistoriallisen taustan lisäksi painotetaan grillaamisen sosiaalista puolta ja ajatusta todellisesta slow foodista.
www.texasbbq.fi

BBQ on Wheels
BBQ on Wheels on intohimoisesti ruokarekkojen oikeuksiin suhtautuva, gourmet-burgereita rakkaudella valmistava vaunukeittiö. Köökkinä on tarkemmin ottaen vuoden -60 SMV-munavaunu, joka on purettu ja rakennettu uudelleen täysin toimivaksi keittiöksi.
https://www.facebook.com/pages/BBQonwheels/151175008404254

Freese Coffee Co
Freese Coffee sai alkunsa pop up -kahvibaarina ensimmäisessä Ravintolapäivässä pari vuotta sitten. Nyt sillä on oma kivijalkakahvila ja suuret suunnitelmat tulevaisuutta varten. Freese Coffee Co:n valikoimassa on aina 4–6 eri kahvilaatua, jotka on poimittu Freesen Kallen suosikkipaahtimoiden valikoimasta sen mukaan, mikä on milloinkin sesongissa. Kahvi on suoraan tuottajilta ostettua.
www.freesecoffee.fi

Fisu&Ranet
Tämä grillivaunu tarjoilee aitoon tyyliin valmistettuja fish&chipsejä. Mallasetikalla maustetut ranskalaiset perunat ovat paksuja, kala saaliista riippuen haukea tai turskaa, kyljessä remoulademajo ja sitruunalohko. Tarjoillaan sanomalehtipaperista, tietenkin.
https://www.facebook.com/fisujaranet

Soul mama’s kitchen
Soul mamat tarjoilevat fuusiokasvisruokaa, jossa yhdistyvät Marokon parhaat maut ja lännen ruokahitit. Oriental seitankebab, hamppuburgeri, keittiön kuuluisat kevätkääryleet koukuttavin kastikkein, palanpainikkeena minttutee. Suurin osa tuotteista täysin vegaanisia.
https://www.facebook.com/pages/Soul-Mamas-Kitchen/138388772960616

Liesikiesi
Liukkaasti liikkuva Liesikiesi on kiertänyt jo vuoden ajan tapahtumia ja toreja, joissa nälkäiset osaavat arvostaa näitä käsintehtyjä, maukkaita katuruokakokonaisuuksia.
www.liesikiesi.fi

Richard McCormick
Tämä mies on yksi Helsingin ravintolaskenen keskeisiä hahmoja, ja saattanut asiakkaiden sydämiin mm. sellaiset ravintolat kuin Sandro ja Shanghai Cowboy. Richard on osa Streat Helsinki –tiimiä ja löytyy lopulta mestoilta useammankin tiskin takaa.
http://newyorkninja.fi

Skibibi Bros & co
Tämän toimijan tarina alkoi Ravintolapäivänä Kellohallin pihalle pystytetystä, valtaisan suosion saavuttaneesta ravintolasta nimeltä Kalapuikottajat. Taustalla on kaksi ravintola-alan ammattilaista, joiden intohimona on luoda suomalaiseen street foodiin omannäköinen ja -makuinen suunta. Luomua, villiyrttejä ja perinneruokaa modernissa asussa, siitä koostuu Skibibi Brosin vielä nimeämätön festaripresenssi.

SoiSoi Kasvisgrilli
SoiSoi tarjoilee grillattua kasvis- ja vegaaniruokaa, mm. seitankebabia, hamppurilaisia ja soijavartaita. Ravintola sijaitsee Helsingissä Vaasankadulla, siellä missä moni muukin. Varsinainen street food street, indeed.
www.soisoi.fi

Flying Dutchman
Jo vuosia sitten vantaalaistunut hollantilainen Theun ”Tomppa” Willems valmistaa katuruokafestareilla perihollantilaista herkkua, tuoreita siirappivohveleita, stroopwafels!
Makeaa mahan täydeltä!
www.twline.fi

Twisted Street Kitchen
Aasia-vaikutteinen fuusiokatukeittiö Helsingin Kampista. Kyllä, kaikesta löytyy twistiä.
www.twistedhelsinki.fi

Maulito
Maulito-rekassa keitetään aitoa ja rehellistä saksalaista ruokaa. Nimi tulee eteläsaksalaisesta perinneherkusta Maultaschen, joka on eräänlainen ravioli. Sitäkin siis rekanluukusta on tilattavissa.
www.maulito.com

TORIKORTTELEIDEN RAVINTOLAT KADULLA:

Pure Bistro
Rento ja uraauurtava moderni bistro, joka vannoo erinomaisen tuoreiden ja laadukkaiden raaka-aineiden nimeen, ottaa taas kadun haltuun herkkuhodareillaan! Sijaitsee Pohjoisesplanadin ja Katariinankadun kulmassa.
www.purebistro.fi

Savotta
Ravintola Savotta, tuo suominostalgiaa tihkuva virkavieraiden ja juhlajoukkojen kestittäjä, osallistuu katuruokafestivaaliin valmistaen herkkuhimoisille Savotan aitoja Rikkaita Ritareita, korpirojulla terästetyn mansikkahillon ja kermavaahdon kera. Kahvihampaan kolotukseen kiehutetaan kahvit. Aitoa!
www.asrestaurants.com/FI/ravintolat/savotta

Bryggeri Helsinki
Vajaan vuoden vanha panimoravintola löytyy sisäpihalta Sofiankadun ja Unioninkadun välistä. Streat Helsinki EATSissa Bryggerin terassilla pääsee maistelemaan panimon oman erinomaisen tuotannon ohella suomalaisten pienpanimoiden oluita laajemminkin. Ja syötävääkin on!
www.bryggeri.fi

Ravintola Sunn
Ravintola Sunn sijaitsee toisessa kerroksessa Aleksanterinkadun ja Sofiankadun kulmassa, mutta pystyttää katukeittiön ikkunoidensa alle Sofiankadun päähän. Ravintolan hersyvän hillitön henkilökunta on heittäytynyt vuosien varrella mukaan vaikka mihin. Katukeittiökokemusta on muun muassa kahden vuoden Flow-festivaaleilta.
www.restaurantsunn.fi