Kaikilla mausteilla, kiitos!

WP_002139Katuruoka on parhaimmillaan keittotaidon ja luovien ratkaisujen rakkaustarina.  Tarina jonka pääosassa voivat yhtä hyvin olla yksinkertaisen hyvät lihikset ja lörtsyt kuin myös villeimmät tacot ja bánh mìt. Katuruoalla on meillä massiivinen potentiaali ja lisäksi se on yksi tämän hetken nopeimmin kasvavista ruokatrendeistä. Streat Helsinki on perustettu juuri tätä hetkeä varten, katuruoan puolesta!

Olen koko elämäni puuhannut ruoan parissa ja kolme viime vuotta olen ilokseni edistänyt ruokakulttuuria Helsingin kaupungin leivissä. Kaupunkimme ruokakulttuurin tärkeimpiä valtteja on monimuotoisuus koulukeittiöstä tähtiravintoloihin ja erilaisiin ruokatapahtumiin. Elävän kaupunkikulttuurin olennaisena osana on ehdottomasti katuruoka ja nyt on aika panostaa siihen. Mm. Ravintolapäivän ja Flow:n ruokakojut ovat houkutelleet nälkäisiä jonoksi asti jo vuosia, mutta milloin hyvästä katuruoasta kehittyy arkipäivän vaihtoehto?

On totta, että viranomaiset ja päätöksenteko eivät ole pysyneet mukana katuruokakehityksessä. Mutta tilanne ei ole toivoton, päinvastoin! En usko että missään muussa kaupungissa tehdään nyt näin perusteellista työtä katuruoan puolesta kuin meillä.

Muutama vuosi sitten Ny Nordisk Matin työpajassa Tukholmassa esitin ajatuksen panostuksesta pohjoismaiseen katuruokaan ja päivän päätteeksi katuruoka oli jo osa NNM:n agendaa. Yhdestä heitosta tuli täten ministeritason asia ja ensimmäinen katuruokaseminaari järjestettiin Malmössä helmikuussa 2013. Nyt järjestettävä Streat Helsinki on jatkoa tälle. Kuluneen vuoden aikana olen matkustanut San Fransiscoon, Lontooseen, Kapkaupunkiin ja Nykiin kasvattamaan omaa katuruokaverkostoani ja ilolla kerään nyt lajin huippuosaajat tänne pohjolaan inspiroimaan meitä kaikkia.

Juuri nyt meillä on mahdollisuus huolehtia siitä, että Helsinki todella rohkaisee toimimaan, että uudet ideat löytävät paikkansa ja että unelmien toteuttamista kannattaa jatkaa. Katuruuan puolesta on toki tehty vuosien varrella työtä. Sitran Helsinki Street Eats ja kourallinen sinnikkäitä yrittäjiä ovat värittäneet katukuvaa. Streat Helsinki haluaa nyt koota yhteen pioneerit, haaveilijat, viranomaiset & virkamiehet, kovat tekijät, positiiviset ja pettyneet.

Oma unelmani on, että Helsinki on pian täynnä katuruokaa. Haluaisin nähdä katuruoan osana ravintolakoulujen lukujärjestystä ja yrityshautomoiden palveluita. Haluan ruokarekkojen kokoontumisajoja, apseja helpottamaan liikkuvien ruokakojujen metsästämistä, jokavuotiset festarit ja ehkä joskus oman ruokarekan.

Kiitos koko upealle Streat Helsinki porukalle jo tässä vaiheessa, en malta odottaa maaliskuuta!

Streat Helsinki on 21.-22.3.2014:
TALKS- kaikkien aikojen kansainvälinen katuruokakonferenssi Messukeskuksessa
PARTIES- iltabileet Teurastamolla
EATS- katuruokafestivaali Torikorttelissa, jossa nautitaan tämän pallopuoliskon parhainta katuruokaa.

Liity joukkoon, osallistu, ryhdy kumppaniksi, perusta oma nakkikiska!

Ville Relander, Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian projektipäällikkö

Ps. Otsikossa oli muuten hieman liioittelua, jätän snägärillä yleensä kurkkusalaatin pois.