Streat Helsinki 2015

Kuuden ruokarekan kanssa toteutettu neljän viikon lähiökiertue, viiden grillikioskin kanssa lanseerattu Snägärien yö, yksitoista työpajaa 40 vetäjän voimin sekä 66 katuruokayrittäjän tähdittämä kahden päivän katuruokafestivaali. Streat Helsinki 2015 kasvoi toisena vuotenaan yksitoistapäiväiseksi kokonaisuudeksi, joka keräsi yhteen reilusti yli 30 000 katuruoan ystävää ja jonka aikana myytiin yhteensä lähes 55 000 katuruoka-annosta. Streat Helsinki järjestettiin 16.–22.3.2015 ja sitä edeltänyt lähiökiertue 21.2.–14.3.

Vuoden 2014 kaksipäiväinen katuruokakokoontuminen muuttui yksitoistapäiväiseksi katuruokajuhlaksi, joka tarkasteli alaa monelta eri suunnalta. Viikon aikana lähes 100 kotimaista ja kansainvälistä katuruokayrittäjää oli tavalla tai toisella tekemisissä keskenään sekä virkamiesten ja asiakkaiden kanssa.


Streat Helsinki 2015: Yli 50 000 myytyä katuruoka-annosta

Kuuden ruokarekan kanssa toteutettu neljän viikon lähiökiertue, viiden grillikioskin kanssa lanseerattu Snägärien yö, yksitoista työpajaa 40 vetäjän voimin sekä 66 katuruokayrittäjän tähdittämä kahden päivän katuruokafestivaali. Streat Helsinki 2015 kasvoi toisena vuotenaan yksitoistapäiväiseksi kokonaisuudeksi, joka keräsi yhteen reilusti yli 30 000 katuruoan ystävää ja jonka aikana myytiin yhteensä lähes 55 000 katuruoka-annosta. Streat Helsinki järjestettiin 16.–22.3.2015 ja sitä edeltänyt lähiökiertue 21.2.–14.3.

– Katuruoka ja sen tekijät ovat osa kaupungin ruokaketjua, osa elinkeinoelämää ja osa elävää, kiinnostavaa kaupunkia. Streat Helsinki on osoittanut arvonsa kaupungille ja siitä on kahdessa vuodessa kasvanut paitsi kaupunkilaisten viihtyvyyttä lisäävä kokonaisuus, myös tärkeä alan yrittäjien kohtauspaikka ja toimintaedellytysten kohentaja.

Jo alkujaan kansainväliseksi rakennettu tapahtuma kiinnostaa myös matkailijoita. Streat Helsinki on osa Helsingin ruokakulttuuristrategiaa, ja hieno osoitus siitä millainen merkitys ruoalla ja ruoka-alan yrittäjillä kaupungille on, Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen tiivistää.

Streat Helsinki nousi kansainvälisten katuruokafestivaalien kärkikastiin. Työpajoissa nähtiin lukuisia kansainvälisiä tähtiä sekä lavalla että yleisön joukossa ja kaksipäiväisen katuruokafestivaalin keittiöiden lukumäärä hipoo jo San Francisco Street Food Festivalin lukemia. Helsingissä pääsi maistelemaan paitsi suomalaisia makuja niin myös Tukholman, Berliinin, Moskovan, Malmön ja Tallinnan katukeittöiden antia. Suomen katuruokakentällä otetut edistysaskeleet inspiroivat kansainvälisiä vieraita, ja esimerkiksi grillikioskeihin kiinnitetty huomio innosti kokeilemaan vastaavaa myös muualla.


Streat Helsinki EATSissä myytiin huikeat yli 50 000 annosta

Katuruoan kysyntä ja siihen kohdistuva kiinnostus konkretisoitui Torikortteleissa 21.–22.3. järjestetyn festivaalin aikana. Kaksipäiväiseen tapahtumaan kerääntyi viileästä säästä huolimatta 30 000 kävijää ja 66 katuruokayrittäjää myivät viikonlopun aikana yli 50 000 annosta.

– Streat Helsinki EATSin tunnelma oli jälleen upea. Kaupunkilaiset vauvoista vaareihin ja perheistä sinkkuihin ottivat hymyillen vastaan asiaansa intohimolla ja ilolla suhtautuvat yrittäjät. Kaksipäiväiseksi kasvanut tapahtuma-aika, laajempi tapahtuma-alue ja viime vuodesta lähes tuplaantunut myyjien määrä toimivat: jonoja syntyi mutta jonottaminen ei käynyt kenenkään hermoille, Streat Helsinki EATSin vastaava tuottaja Anna Pakarinen kertoo.

– Meille katuruokayrittäjille Streat Helsinki on muodostunut yhdeksi vuoden päätapahtumaksi. Se tarjoaa mahtavan tilaisuuden kokoontua yhteen ja nostaa esiin juuri sen, mikä katuruokakulttuurissa on meille olennaisinta: keskenään kilpailevat mitä erilaisemmat yrittäjät kokoontuvat sulassa sovussa yhteen jakaen avoimesti kokemuksiaan ja kilpaileminen ilmenee oman tarjonnan kehittämisenä huippuunsa. Tämä heijastuu kaikille sekä ruoan laatuna että tapahtumien hyvänä tunnelmana, ja se saa ihmiset liikkeelle vaikka vähän huonommassakin säässä. Streat Helsinki antaa hyvän pohjan ponnistaa uuteen kauteen, toteaa Tortilla Housen yrittäjä Jyrki Karumo.


Streat Helsinki WORKSHOPS keräsi 800 osallistujaa

Teurastamolla 16.–20.3. järjestetty Streat Helsinki WORKSHOPS tarttui katuruokaan keskustelujen ja yhdessä tekemisen voimin. Yksitoista maksutonta työpajaa käsittelivät alaa ruokafillareista hyönteissyöntiin ja kansainvälisten katuruokajättiläisten tulevaisuudennäkymistä kotimaisten toimijoiden yhteistyömahdollisuuksiin. Työpajat keräsivät lähes 800 osallistujaa.

Streat Helsinki WORKSHOPS loi pohjaa kotimaisten katuruokayrittäjien yhteiselle toiminnalle. Tapaamisen tuloksena yrittäjät päättivät perustaa oman yhdistyksen, joka voi organisoida yrittäjien käytännön asioita, järjestää tapahtumia ja viestiä toimijoiden myyntipaikoista. Myös ruokafillariyrittäjät ja alasta haaveilevat päättivät järjestäytyä.

– Työpajojen kansainväliset vieraat olivat vaikuttuneita Helsingin katuruokakuvioista ja tapahtuman hengestä sekä laajuudesta. Inspiroivia esimerkkejä vaihdettiin puolin ja toisin, kotimaisia yrittäjiämme kiinnostivat kovasti esimerkiksi ajatukset ympärivuotisesta katuruokahallista, ruokarekkojen talvehtimispaikasta, ruokayrittäjien kiihdyttämöistä sekä yhteiskeittiöistä. Yksi herättelevimmistä työpajoistamme oli hyönteissyöntiin keskittynyt ilta, joka varmasti aukaisi monen silmiä, kertoo Streat Helsingin vastaava tuottaja Nina Ruotsalainen.


Streat Helsinki NIGHT BITESissa elävöitettiin snägärikulttuuria

Streat Helsinki NIGHT BITES eli Snägärien yö esitteli torstaina 19.3. viisi uutta Helsingin yöruokakartalle pyrkivää annosta. Annokset toteutettiin yhteistyössä grilliyrittäjien ja kokkien Teemu Aura, Sami Garam ja Meri-Tuuli Lindström kanssa. Ilta kokosi Rautatientorin Grillille, Karhupuiston Grilille, Pikku Jaskalle, Jaskan Grillille ja Manskun Grillille satoja asiakkaita. Snägärijonot ja loppuunmyydyt annokset todistivat, että vaikka klassikoista ja perinteistä ei pidä luopua, myös uudenlaiselle tarjonnalle on kysyntää.

– Harvoin on torstain alkuillassa nähty vastaavia kymmenien asiakkaiden snägärijonoja. Halusimme herätellä sekä kaupunkilaisia että yrittäjiä miettimään kioskiruoan tulevaisuutta ja mahdollisuuksia – keskeisillä paikoilla sijaitsevat kioskit voisivat kehittyä myös päivällä auki oleviksi monipuolisiksi ruokakojuiksi.

Huomioin Snägärien yön kokemukset ja kaupunkilaisilta tulleen palautteen tulevan kioskikilpailutuksen yhtenä raatilaisena, lupaa Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategi Timo Santala.

Streat Helsinki NIGHT BITES -iltana myyntiin tulleet annokset jäävät Karhupuiston Grillin, Rautatientorin Grillin sekä Jaskan Grillin listoille. Myös Manskun Grilli ja Pikku Jaska pitäisivät annokset listoilla mutta esivalmisteluun ei tällä hetkellä ole tarvittavia tiloja.


Streat Helsinki SUBURBS osoitti että katuruoalle on kysyntää myös lähiöissä

Streat Helsingin lämmittelyosio SUBURBS järjestettiin neljässä Helsingin lähiössä 21.2.–14.3. Ruokarekat keräsivät Malmille, Kontulaan, Vuosaareen ja Lauttasaareen yli 3 000 kävijää ja annoksia myytiin yhteensä noin 2 500. Kaikki tapahtumat onnistuivat eikä edes harmaa ja kylmä sää karkottanut asiakkaita. Jokaisessa tapahtumassa oli mukana kolmesta neljään katuruokayrittäjää ja asiakkaiden seassa näkyi paljon perheitä sekä ikäihmisiä.


Streat Helsinki 16.–22.3.2015

Streat Helsinki laajeni viikon mittaiseksi ja keskittyi herkuttelun lisäksi katuruokailun kehittämiseen, toimijoiden tukemiseen, grillikioskeihin sekä lähiöihin liikkumiseen.

SUBURBS 21.2.–14.3.

WORKSHOPS 16.-20.3.

NIGHT BITES 19.3.

PARTIES 21.3.

EATS 21.–22.3.

Streat Helsingin pääjärjestäjät olivat Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia, Torikorttelit ja Teurastamo. Pääyhteistyökumppanina mukana on Maa- ja metsätalousministeriö ja muina yhteistyökumppaneina Visit Helsinki, Helsingin kaupungin rakennusvirasto, Nyt ja Eskimo Finland.