Streat Helsinki 2014

Kaksi päivää, kolme tapahtumaa. 500 konferenssivierasta ja juhlijaa, yli 20 000 katuruoan ystävää. 37 katukeittiötä, 25 000 myytyä katuruoka-annosta. 22 kansainvälistä huippupuhujaa, lukematon määrä solmittuja kontakteja, uusia ideoita ja aloitteita. Sitä oli ensimmäinen Streat Helsinki, joka järjestettiin 21.-22.3.2014.

Ainutlaatuinen tapahtumakokonaisuus keräsi Helsinkiin suuren joukon erityisesti ruoasta ja kaupunkien kehittämisestä kiinnostuneita asiantuntijoita sekä toimittajia. Heille Helsinki jäi mieleen ennakkoluulottomana ja herkullisia makuja tarjoavana kaupunkina, joka on täynnä upeita ruokayrittäjiä.


Streat Helsinki 2014: Kaikki odotukset ylitettiin

Kaksi päivää, kolme tapahtumaa. 500 konferenssivierasta ja juhlijaa, yli 20 000 katuruoan ystävää. 37 katukeittiötä, 25 000 myytyä katuruoka-annosta. 22 kansainvälistä huippupuhujaa, lukematon määrä solmittuja kontakteja, uusia ideoita ja aloitteita. Sitä oli ensimmäinen Streat Helsinki, joka järjestettiin 21.-22.3.2014.

– On hienoa saada Helsingin tapahtumien joukkoon tällainen uusi kansainvälisen luokan kokonaisuus. Streat Helsinki paitsi elävöittää kaupunkia, myös antaa uutta ajateltavaa kaupungin virkamieskunnalle sekä koko ravintolamaailmalle ja synnyttää uusia toimijoiden verkostoja. Ei tästä voi olla kuin iloinen, Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula sanoo.

Streat Helsinki EATS keräsi kymmenet tuhannet ihmiset Torikorttelihin

Katuruokaan kohdistuva kysyntä ja kiinnostus kävi konkreettisella tavalla selväksi, kun kymmenet tuhannet ihmiset saapuivat maistelemaan kotimaisia ja kansainvälisiä herkkuja Helsingin ydinkeskustan Torikortteleihin. Lauantaina 22.3. järjestettyyn tapahtumaan odotettiin 10 000 kävijää ja ennuste ylittyi yli 10 000 kävijällä. 37 katuruokayrittäjää myivät päivän aikana kaikkiaan 25 000 ruoka-annosta.

– Annoimme yhdessä merkin siitä, että katuruokayrittäjät ovat asiaansa intohimolla ja ilolla suhtautuvia tekijöitä ja että kaupunkilaiset ottaisivat heidät sankoin joukoin vastaan.

Ihmiset jaksoivat nyt jonottaa pitkiä aikoja, mutta voisihan toiminta olla pysyvämpääkin eikä vain festivaalin kaltaiseen juhlapäivään liittyvää, Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategian vetäjä ja Streat Helsingin kokoonkutsuja Ville Relander toteaa.

– Ensimmäinen Streat Helsinki EATS tulee jäämään historiankirjoihin Helsingin ja katuruoan kihlajaispäivänä. Tämä saa ajattelemaan, mihin torimme, sisäpihamme ja muut avoimet tilat voisivat taipua tulevaisuudessa – ja mitä festivaali- ja toriruoka voi tulevaisuudessa olla. EATS-myyjien intohimosta, asenteesta ja raaka-aineista voi kuka tahansa ottaa esimerkkiä. Hyvä työ palkitaan menestyksellä, Relander jatkaa.

– Huhkimme koko päivän ja myimme BBQ on Wheels -burgereita yhden kappaleen minuuttivauhtia. Se on ainakin meille tällä hetkellä nopein mahdollinen toimitusaika, kun haluamme pitää katukeittiössä paikan päällä tuoreista raaka-aineista valmistetun annoksen laadun korkeana. Kyseessä ei ole pikaruoka, vaikka kyllähän tuo 60 sekunnin valmistusaika alkaa sitäkin jo lähennellä. Tulevaa katuruokakautta ajatellen on mahtavaa, että kiinnostus on noussut näin suureksi, kertoo pienenpienestä 60-luvun munavaunusta käsin kokannut Ville Junttila.


Streat Helsinki TALKS avasi keskustelua ja herätti kansainvälisen kiinnostuksen

Streat Helsinki TALKS keräsi 22 kansainvälistä huippupuhujaa ja 500 innostunutta konferenssivierasta Messukeskukseen perjantaina 21.3.2014. Konferenssissa luotiin uusia verkostoja, kuultiin eri kaupunkien katuruokakäytännöistä ja tutustuttiin erilaisiin katuruokayrittäjiin eri puolilta maailmaa. Erittäin kansainvälinen yleisö kiinnostui suomalaisten asenteesta ja täkäläisen katuruokakulttuurin tulevaisuudesta.

– Yrittäjiemme ja harrastajiemme ammattitaito ja innostus herätti kansainvälisten toimijoiden aidon kiinnostuksen. Moni rakastui luovuuteemme ja jäi mielenkiinnolla seuraamaan, miten katuruokakulttuuri täällä edistyy. Kööpenhaminan, Tukholman ja Helsingin virkamiehet päättivät alkaa keskustella tiiviimmin ja etsiä parhaita toimintamalleja yhdessä. Saimme myös keskustelunavauksen Helsingin kaupungilta: kesän katuruokaluvat luvattiin käsitellä toukokuun aikana, iloitsee Ville Relander.


Streat Helsinki PARTIES osoitti, että katuruoka voi olla myös Michelin-luokkaa

Yli 500 katuruoan ystävää Teurastamon Kellohalliin houkutellut Streat Helsinki PARTIES tarjosi huippukokkien valmistamaa katuruokaa. Vastikään Michelin-tähdellä kruunattu Sasu Laukkonen ja Helsingin parhaimpien ravintoloiden joukkoon nostetun Sandron nokkamies Richard McCormick ilahduttivat osallistujia yhteisellä menulla.

– Katuruoka ja ravintolaruoka eivät ole toistensa kilpailijoita vaan toisiaan tukevia elämyksiä. Niitä nautitaan eri tilanteissa, eri aikataulussa, eri seurassa mutta samasta syystä: rakkaudesta ruokaan ja herkullisiin makuihin. Oli hienoa päästä uppoutumaan katuruoan tarjoamiin mahdollisuuksiin, Sasu Laukkonen kertoo.


Kansainvälinen ruokamaailma seuraa Helsingin kehitystä

Ainutlaatuinen tapahtumakokonaisuus keräsi Helsinkiin suuren joukon erityisesti ruoasta ja kaupunkien kehittämisestä kiinnostuneita asiantuntijoita sekä toimittajia. Heille Helsinki jäi mieleen ennakkoluulottomana ja herkullisia makuja tarjoavana kaupunkina, joka on täynnä upeita ruokayrittäjiä.

– Asetimme ruokamaailmalle uudet raamit kohtaamisten järjestämisessä – moni kertoi pitävänsä Streat Helsinkiä jo nyt esimerkkinä omille tapahtumilleen. Toisaalta lupaviidakkomme kanssa kamppailevat katuruokayrittäjät saivat paljon tukea kansainvälisiltä kollegoiltaan sekä ruokamaailmalta ylipäätään.

On upeaa, että voimme jatkossa pohtia asioita entistä enemmän yhdessä, Ville Relander kertoo.

Kansainväliset vieraat olivat innoissaan sekä suomalaisen katuruoan laadusta että Helsingin kovasta ravintolatasosta. Suomalaiset toimijat saivat jo nyt kutsuja muun muassa Sao Paoloon ja yksi maailman kuuluisimmista kokeista, eteläafrikkalainen Luke Dale Roberts haluaa pystyttää ravintolan seuraavaan EATS-tapahtumaan. EATSissä kokanneet ruotsalaiset katukeittiöt ovat matkaamassa takaisin heti kun se vain on mahdollista.


Streat Helsinki 21.–22.3.2014

Suomen ensimmäinen katuruokafestivaali otti Helsingin haltuun kahden päivän kokonaisuudella, joka hullaannutti kaupungin ja kaupunkilaiset.

– TALKS 21.3..
– PARTIES 21.3.
– EATS 22.3.

Streat Helsingin pääjärjestäjät olivat Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia, Torikorttelit (Streat Helsinki EATS), Teurastamo (Streat Helsinki PARTIES) ja Messukeskus (Streat Helsinki TALKS). Toteutuksessa oli mukana myös niin ministeriötason toimijoita kuin pienyrittäjiä. Käytännön toteutukseen osallistui suuri joukko yhteisöjä, ruoka-aktiiveja, ammattilaisia, harrastajia, yrittäjiä ja muita nälkäisiä katuruokafaneja.